Tematiska fornminnesguidningar  •   Thematic Heritage Site Walks

Contact me at nicklas@ancient-sites.com for info in English

​​​​​​​Även om jag försöker förmedla våra fornlämningars storslagenhet med hjälp av kameran så är självklart det bästa att uppleva dem på plats! Då jag förhoppningsvis snappat upp ett och annat under mina drygt 20 år som historielärare och av de hundratals förhistoriska lämningar jag fotograferat så är kanske jag rätt person att ta med dig, eller er, för att göra just det. På platsen försöker vi sedan väva in de fantasieggande monumenten i större kulturella, geografiska och religiösa/mytologiska sammanhang. Vilka var människorna som begravdes här? Vilken var deras syn på liv och död, ont och gott, stort och smått? Kan vi finna spår av dem i oss och av oss i dem? Vad vet vi överhuvudtaget om dem och vad kan vi ens veta - är och förblir de olösliga mysterier för våra moderna sinnen? Frågorna är många men kanske kan vi reda ut några av dem i något av de guidningsteman jag erbjuder (självklart kan ni föreslå egna teman och platser utifrån just era specifika behov och önskemål):

Ekornavallen - Ett tvärsnitt av svensk förhistoria
Falköping kan stoltsera med ett av Sveriges mest spektakulära gravfält - Ekornavallen. Här har människor begravt sina anhöriga under årtusenden och under all denna tid har gravfältet legat lite vid sidan om den övriga bebyggelsen och har lämnats relativt ostörd. Här kan man se spåren efter några av de allra första generationerna som slog ned fasta bopålar i protosvensk mark men även spåren av långt senare generationers omsorg om sina avlidna. Här kan man se gånggrifter, hällkistor, rösen, resta stenar, treuddar och domarringar; enigmatiska väktare som trots att vi svårligen kan tyda deras ursprungliga betydelse ändå kan säga vissa saker om den tid då de restes och om de människor som reste dem. Vilka var de? Hur levde de sina liv och hur betraktade de sin värld? Vilka var deras föreställningar om döden och hur kan vi ana dessa idéer i de monument de lämnade efter sig?
Övrig info: Då Ekornavallen är ett relativt omfattande gravfält och dessutom huvudsakligen ligger i en sluttning (om än inte så brant) så innebär guidningen en viss utmaning. Dock är området tillgängligt på de flesta sätt, med grindar och stigar, samt består mest av platt betesmark. Notera att toalett och liknande faciliteter inte finns på platsen. Jag möter upp sällskapet på plats.
Tidsåtgång: Guidningen är beräknad till 1,5 timme.
Plats: Guidningen genomförs på gravfältet Ekornavallen i Falköpings kommun.

​​​​​​​Döden, färden, vilan och återkomsten – Förhistoriens och folktrons syn på livet efter detta
Döden har i alla tider skrämt och fascinerat. Den har utgjort det ultimata mysteriet och alla kulturer har haft sina egna förklaringsmodeller för att dämpa skräcken inför dess slutgiltighet. Så även järnålderns skandinaver. Den traditionella berättelse om deras bild av döden som vi har fått oss förmedlad – den om de hyllade krigarnas Valhall och de mindre lycksaligas tillvaro i Hel – är dock en grov förenkling. I själva verket verkar det ha funnits en stor variation i hur tillvaron på andra sidan gestaltades och i vad som hände dem som aldrig lämnade jordelivet fast att deras tid var kommen. Det verkar också som att några av dessa föreställningar överlevt långt fram i tiden. I någon mån fram tills idag.
Följ med in i en fascinerande värld som är både lik och olik vår egen; till frisjälar och till döda som ”går före”; till skattväktare och till ”de som bor i högen”; till de dödas hästritt och till Frejas boning för dem som dött i strid.
Övrig info: Guidningen kan genomföras vid valfritt gravfält (eller möjligen megalitgrav eller gravhög) men jag har några rekommendationer här nedan vilka jag vet är såväl spännande som ståtar med ett visst utbud av olika gravmonument. De flesta gravfälten är tillgängliga och inte så omfattande i storlek, och guidningen är därför i regel inte särskilt fysiskt krävande. Undantaget är möjligen Ekornavallen, vilket är ett något mer omfattande gravfält. Notera dock att toalett och liknande faciliteter i regel inte finns tillgängliga. Jag möter upp sällskapet på plats.
Tidsåtgång: Föreläsningen är beräknad till ca 1,5 timme.
Plats: Guidningen genomförs på någon av följande platser ...
Ekornavallen (Falköping)
Gravfältet Brakelund i Hasslösa (Lidköping)
Gravfältet Amundtorp/Högängen (Skara)
Eller valfritt annat för er passande gravfält

Fornminnena och folktrons väsen
Från gasten, spöksvinet och lyktgubben till Oden, den grekiske guden Hermes och den irländske jätten Finn McCool, alla har de på något sätt förknippats med mystiska monument från förr. Varför har det då i alla tider varit så frestande att förlägga folktrons och mytologins väsen och deras boningar till dessa gamla lämningar? Vilka var berättelserna man förtäljde om dessa samband och vilken funktion kan de ha fyllt? Följ med på en resa från djupet av gravhögens innanmäte till bergresarnas höga, dimmiga boningar i jakten på svar … som föder nya frågor …
Övrig info: Guidningen kan genomföras vid valfritt gravfält (eller möjligen megalitgrav eller gravhög) men jag har några rekommendationer här nedan vilka jag vet är såväl spännande som ståtar med ett visst utbud av olika gravmonument. De flesta gravfälten är tillgängliga och inte så omfattande i storlek, och guidningen är därför i regel inte särskilt fysiskt krävande. Undantaget är möjligen Ekornavallen, vilket är ett något mer omfattande gravfält. Notera dock att toalett och liknande faciliteter i regel inte finns tillgängliga. Jag möter upp sällskapet på plats.
Tidsåtgång: Guidningen är beräknad till ca 1,5 timme.
Plats: Guidningen genomförs på någon av följande platser ...
Ekornavallen (Falköping)
Gravfältet Brakelund i Hasslösa (Lidköping)
Gravfältet Amundtorp/Högängen (Skara)
Eller valfritt annat för er passande gravfält

Gårdsgravfältet – Ett fornnordiskt universum i miniatyr?
Midgård är den fornskandinaviska mytologins namn på människornas värld. ”Gården i mitten”. Varför ett sådant namn? Är det kanske rent av så att järnålderns skandinaver betraktade Kosmos som en spegling av deras egen närmiljö – deras egen gård och dess omgivningar? ”Så som på jorden, så ock i himlen”. Med utgångspunkt i gårdsgravfält från järnåldern försöker vi hitta funktioner, traditioner och symbolik som förbinder den lilla världen här nere med den stora där uppe … och funderar kring om järnåldersmänniskans värld och föreställningar egentligen var så olika vår egen?
Övrig info: Guidningen kan genomföras vid något av nedanstående gravfält. De är alla tillgängliga och inte så omfattande i storlek, och guidningen är därför i inte särskilt fysiskt krävande. Notera dock att toalett och liknande faciliteter inte finns tillgängliga. Jag möter upp sällskapet på plats.
Tidsåtgång: Guidningen är beräknad till ca 1 timme.
Plats: Guidningen genomförs på någon av följande platser ...
Gravfältet Brakelund i Hasslösa (Lidköping)
Gravfältet Amundtorp/Högängen (Skara)

Stenålderns dödsmonument, varför och för vem?
Medelhavets stora civilisationer har sina stora monument från förr, liksom Mellanamerika har det, Kina har det och ett flertal andra kultursfärer har det. Vi slås av Kheopspyramidens storslagenhet eller Parthenons till synes tidlösa elegans och kanske undrar vi varför vår del av världen inte kan ståta med lika fantastiska lämningar från en förfluten storhetstid. Och sanningen att säga så kan vi inte det. Men vi i Sverige har något annat, vilket få andra länder kan stoltsera med ... vi har monument som är tillgängliga, många till antalet och som i någon mån har lämnats ifred på sina ursprungliga platser. Vi har allemansrätt, vi lever glest och vi har undgått förödande krig i modern tid. Vi har hällristningar, vi har skeppssättningar och vi har gånggrifter. Och i Skaraborgsbygden är det Gånggrifterna som sticker ut. Dessa restes under samma era som Egyptens magnifika kungagravar och Mesopotamiens väldiga tempelkomplex, och liksom pyramiderna restes de som gravmonument. Men varför ... och för vem? Kan man rent utav tänka sig att liknande föreställningar och liknande hierarkier som de i Egypten kan skönjas när vi försöker tolka våra egna gamla stenåldersgravar? Var det de rika och mäktiga som begravdes här och innebar begravningen början på en ritualiserad färd till ett allbekant dödsrike? Hade man kanske en lika rik flora av gudar och en lika minutiöst utarbetad mytologi som i de gamla flodkulturerna? Eller hade man helt andra idéer om liv och död, vad som väntade på andra sidan och vad eller vem som bestämde om du fick komma dit? Och i vilken utsträckning kan vi ens veta det?
Övrig info: Guidningen genomförs vid någon av Falbygdens många gånggrifter, varav jag rekommenderar några här nedan. Guidningen innebär ingen längre förflyttning till fots och är inte fysiskt krävande. Notera att toalett och liknande faciliteter inte finns på platsen. Jag möter upp sällskapet på plats.
Tidsåtgång: Guidningen är beräknad till ca 1 timme.
Plats: Guidningen genomförs på någon av följande platser ...
Gånggrifterna i Luttra (Falköping)
Gånggrifterna i Karleby (Falköping)
Gånggrifterna i Vårkumla (Falköping)
Gånggriften i Rössberga (Falköping)
Gånggrifterna (och hällkistan) på Ekornavallen (Falköping)
Eller valfri annan plats där gånggrifter (eller möjligen hällkistor eller dösar) förekommer 


Priser: Kostnaden för en guidning beror i huvudsak på gruppens storlek och på var guidningen genomförs. Det är enklast att kontakta mig så att vi tillsammans kan hitta den bästa lösningen ...
Till början