Fotoföreläsningar om förhistoria, folktro mm • Photo Lectures on Prehistory, Folk Beliefs etc
Contact me at nicklas@ancient-sites.com for info in English
"Jag kom hit för bildernas och lokalanknytningens skull men gick härifrån full med intressanta inblickar i myter, folktro och källkritik."
För mig som fotograf och historielärare är föreläsningen den kanske bästa formen att förmedla något om de många, djupa och enigmatiska frågor som vår äldsta historia väcker. I mina föreläsningar är bilderna utgångspunkten och till dessa bilder av de äldsta spåren av tidigare generationer väver jag in nya vetenskapliga rön och utdrag från gamla - ibland uråldriga - källor.
Utöver det föreläsande som kommer av att ha jobbat drygt 20 år inom svensk skola har jag även föreläst på så vitt skilda platser och i så vitt skilda sammanhang som kulturhuset Nalen, bibliotek och stadsbibliotek, samt diverse hembygds-, bostads- och intresseföreningar, med uppdragsgivare så som Kungliga Tekniska Högskolan, Lidköpings kommun och Vuxenskolan.
Jag utgår från följande föreläsningsteman men listan är inte fast utan kommer att ändra form i takt med att mitt fotande och mina intressen tar nya vägar (självklart kan man även föreslå andra ämnen som ligger inom mina huvudsakliga intresseområden):
Döden, färden, vilan och återkomsten – Förhistoriens och folktrons syn på livet efter detta
Döden har i alla tider skrämt och fascinerat. Den har utgjort det ultimata mysteriet och alla kulturer har haft sina egna förklaringsmodeller för att dämpa skräcken inför dess slutgiltighet. Så även järnålderns skandinaver. Den traditionella berättelse om deras bild av döden vilken vi har fått oss förmedlad – den om de hyllade krigarnas Valhall och de mindre lycksaligas tillvaro i Hel – är dock en grov förenkling. I själva verket verkar det ha funnits en stor variation i hur tillvaron på andra sidan gestaltades och i vad som hände dem som aldrig lämnade jordelivet fast att deras tid var kommen. Det verkar också som att några av dessa föreställningar överlevt långt fram i tiden. I någon mån fram tills idag.
Följ med in i en fascinerande värld som är både lik och olik vår egen; till frisjälar och till döda som ”går före”; till skattväktare och till ”de som bor i högen”; till de dödas hästritt och till Frejas boning för dem som dött i strid.
Övrig info: Föreläsningen utgår från mina foton av fornlämningar samt högläsning från olika äldre källor. Projektorduk och projektor krävs (jag kan bistå med projektor om sådan saknas).
Tidsåtgång: Föreläsningen är beräknad till 1,5 timme
Fornminnena och folktrons väsen
Från gasten, spöksvinet och lyktgubben till Oden, den grekiske guden Hermes och den irländske jätten Finn McCool, alla har de på något sätt förknippats med mystiska monument från förr. Varför har det då i alla tider varit så frestande att förlägga folktrons och mytologins väsen och deras boningar till dessa gamla lämningar? Vilka var berättelserna man förtäljde om dessa samband och vilken funktion kan de ha fyllt? Följ med på en resa från djupet av gravhögens innanmäte till bergresens höga, dimmiga boning i jakten på svar … som föder nya frågor …
Övrig info: Föreläsningen utgår från mina foton av fornlämningar men innehåller också ett kort filmklipp samt högläsning från olika äldre källor. Projektorduk och projektor krävs (jag kan bistå med projektor om sådan saknas).
Tidsåtgång: Föreläsningen är beräknad till kring 2 timmar men kan anpassas efter önskemål och behov.
Gårdsgravfältet – Ett fornnordiskt universum i miniatyr?
Midgård är den fornskandinaviska mytologins namn på människornas värld. ”Gården i mitten”. Varför ett sådant namn? Är det kanske rent av så att järnålderns skandinaver betraktade Kosmos som en spegling av deras egen närmiljö – deras egen gård och dess omgivningar? ”Så som på jorden, så ock i himlen”. Med utgångspunkt i gårdsgravfält från järnåldern försöker vi hitta funktioner, traditioner och symbolik som förbinder den lilla världen här nere med den stora där uppe … och funderar kring om järnåldersmänniskans värld och föreställningar egentligen var så olika vår egen?
Övrig info: Föreläsningen utgår från mina foton av fornlämningar samt högläsning från olika äldre källor. Projektorduk och projektor krävs (jag kan bistå med projektor om sådan saknas).
Tidsåtgång: Föreläsningen är beräknad till 1 timme
”Odin’s Berserker Draugr Vikings of Valhalla: Ragnarok” – Den fornnordiska invasionen av samtida populärkultur
Inte sedan vikingafärderna spred skräck längs Europas kuster har den fornskandinaviska kulturen varit så uppmärksammad som den är nu. Inom allt från film och TV till dator- och brädspel, cosplay och reenactment, gör sig bärsärkar, sköldmöer och fornnordiska gudar påminda. Hur blev det så? Är fenomenet ens något nytt eller kan vi se samma tendenser i äldre tider? Kan vi tro på den bild av det fornskandinaviska som dessa många källor ger oss? Med nedslag i såväl förhistoriens kulturer som folktrons väsen och senare tiders historia försöker vi hitta rötterna till den explosion av vikingar vi ser idag. Självklart kommer vi även fördjupa oss i några av de mest berömda exemplen från dagens spel- och filmvärld, för att nörda ned oss i deras världsbyggande och hur nära, eller långt ifrån, de ligger källorna.
Övrig info: Föreläsningen är delvis spelifierad och åhörarna förväntas uppnå vissa spel- eller tävlingsliknande "mål" under det att den pågår (jag bistår med spelark och pennor för dem som väljer att deltaga). Den utgår dessutom till stor del från bilder och filmklipp från film, TV och datorspel samt högläsning från olika äldre källor (detta är den enda föreläsning jag erbjuder som inte utgår från, eller ens använder, mina egna bilder). Projektorduk och projektor krävs (jag kan bistå med projektor om sådan saknas).
Tidsåtgång: Föreläsningen är beräknad till 1 timme
Att tolka och att vantolka – Källkritik om förhistorien
Ju längre tillbaka i historien vi går desto mindre information har vi om vad som egentligen hände; ju färre källor har vi. I och med det blir vårt tolkningsutrymme större och vår fantasi, våra förgivettaganden och fördomar får fylla tomrummen som bristen på källor innebär. Därför fylls de ofta av våra egna ideologiska, religiösa eller allmänkulturella erfarenheter, preferenser och måttstockar. Det ser man inte bara i hur den skandinaviska forntidens uttryck och symboler har anammats av allt från högerextremister till moderna häxor, utan också i hur den traditionella svenska bilden av ett forntida "Svea rike" har förmedlats. Exemplen kan dock göras oändligt många fler och de finns runt omkring oss hela tiden. Men hur kan vi då veta hur det faktiskt var för riktigt länge sedan? Kan man ens få svar när det finns så få källor? Vilka saker som vi själva tror oss veta är i själva verket högst tveksamma för att inte säga rent felaktiga? Varifrån har vi fått dessa felaktiga bilder ... och finns det en fara i att tro på en felaktig förhistoria?
Övrig info: Föreläsningen utgår från mina foton av fornlämningar men även andra bilder. Utöver det förekommer filmklipp, korta utdrag ur texter samt högläsning från olika äldre källor. Projektorduk och projektor krävs (jag kan bistå med projektor om sådan saknas).
Tidsåtgång: Föreläsningen är beräknad till 1 timme
Priser: Priset för en föreläsning varierar beroende på plats, tema, tidsåtgång, gruppstorlek och andra faktorer. Det är enklast att kontakta mig så att vi tillsammans kan hitta den bästa lösningen ...